Exit lockdown

Vandaag zijn we 3 mei. Morgen, 4 mei, zet ons land zijn eerste stappen richting het 'normale leven'. De maatregelen worden versoepeld. We zullen terug meer mogen doen. Maar wat houdt dit nu precies in? In deze blog focussen we op de exitstrategie van ons land, maar ook van heel wat andere Europese landen. 


Vensterplaat Europa - Entoen.nu



België

Beginnen doen we uiteraard in ons eigen land. Het dragen van mondmaskers wordt verplicht als je gebruik wil maken van het openbaar vervoer en in stations. Indien je dit niet doet, riskeer je een boete van €250. Verschillende bedrijven zullen terug beginnen draaien, maar telewerk blijft vooralsnog de norm. We mogen opnieuw sporten in de buitenlucht, maar dit zonder contact en maximaal twee personen. Het afspreken met vrienden zit er helaas nog niet in. 

Italië

Italianen mogen vanaf maandag 4 mei hun families terug bezoeken en er mag terug afgesproken worden in kleine groepjes. Bars en restaurants krijgen de mogelijkheid om afhaalmenu's te verkopen. Horeca en kapperszaken mogen terug openen vanaf 18 mei. Voor de scholen is er minder goed nieuws: deze blijven gesloten tot september. Reizen mag alleen als het gekoppeld is aan werk en gezondheid.

Spanje

Kleine bedrijven mogen vanaf 4 mei klanten individueel en op afspraak ontvangen. Ook hier hebben bars en restaurants het recht om afhaalmaaltijden te verkopen. Mondmaskers worden de norm als men verplaatsingen wil doen. Goed nieuws voor de inwoners van de Balearen en de Canarische Eilanden: daar mogen kleine cafeetjes en restaurants, de meeste winkels en musea terug open. De scholen blijven weliswaar in het hele land gesloten tot september, net zoals in Italië.

Duitsland

De scholen gaan vanaf morgen (4 mei) geleidelijk terug open, net zoals de kapperszaken. Gebedshuizen, musea, gedenktekens, speelplekken en dierentuinen hebben hier ook de mogelijkheid toe. Al de rest blijft nog gesloten. Mondmaskers worden verplicht voor wie gebruik maakt van het openbaar vervoer en gaat winkelen.

Oostenrijk

Grote voedingswinkels, kappers en buitensportfaciliteiten zijn dit weekend terug opengegaan. Bijeenkomsten van maximaal 10 personen zijn toegelaten, maar men moet hierbij wel rekening houden met de social distancing. Ook hier zijn mondmaskers verplicht. 

Portugal

Boekhandels en autodealers gaan morgen (4 mei) terug open. Kapsalons mogen terug open op afspraak. Op het openbaar vervoer zijn mondmaskers verplicht. Musea, middelbare scholen, restaurants, cafés en kunstgaleries mogen terug openen vanaf 18 mei. 

Rest van Europa

In andere landen zoals Slovenië, Hongarije, Polen, Kroatië, Griekenland en Servië, zien we ook de geleidelijke versoepeling van de maatregelen zoals het opengaan van kleine bedrijven, kappers op afspraak, winkels... Hier moeten echter nog steeds de regels van social distancing gevolgd worden, alsook het verplicht dragen van een mondmasker, voornamelijk voor wie het openbaar vervoer neemt. 

Zweden

Een uitzondering op de regel is Zweden. Hier is er nooit sprake geweest van een lockdown. De Zweden kunnen nog steeds op restaurant, kunnen afspreken met vrienden, bijeenkomsten met maximaal 50 personen mogen nog.En als er dan regels zouden zijn, dan worden deze 'geadviseerd'. Er zullen dus nooit dingen 'verboden' worden, zoals dat in de rest van Europa en de wereld wel het geval was/is. 
Dit is allemaal zeer vreemd, want de cijfers doen vermoeden dat strengere maatregelen wel handig kunnen zijn. Al meer dan 22.000 mensen zijn besmet met het coronavirus, waarvan er bijna 2.700 overleden zijn. 


Algemeen kunnen we dus wel zeggen dat het gros van de Europese landen werkt aan een exitstrategie, wat er dus ook op wijst dat de curve geleidelijk aan aan het dalen is. In ons land werden er de voorbije 24 uur 'amper' 77 doden gemeld. Even vergelijken: precies 1 week geleden, op 26 april, vielen er nog 178 doden. Het dodenaantal is met meer dan 100 gedaald in 1 week tijd. We moeten echter op onze hoede blijven en vooral de regels blijven volgen. Het zou anders wel eens kunnen dat de cijfers terug de hoogte in gaan en we opnieuw strengere maatregelen mogen verwachten. En dat is toch het laatste wat we willen?


"If we all worry, then we don't have to worry" - Jos Loock  



Casters, J., & Snoeys, A. (2020, april 24). Overzicht: dit moet u weten over de Belgische exitstrategie. Retrieved from demorgen.be: https://www.demorgen.be/nieuws/overzicht-dit-moet-u-weten-over-de-belgische-exitstrategie~b03d04d4/
Lindhout, S. (2020, april 29). Hoe verstandig is de Zweedse ontspanning? 'Alle landen experimenteren'. Retrieved from volkskrant.nl: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-verstandig-is-de-zweedse-ontspanning-alle-landen-experimenteren~b5d15cc6/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
z.a. (2020, mei 3). Europa komt stilletjes uit de lockdown. Retrieved from nieuwsblad.be: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200503_04943004?utm_campaign=webpush&utm_medium=push&utm_source=nb


Reacties

  1. Dag Thomas,
    We zijn ondertussen al een goede twee weken verder. We zien dat de cijfers dalen en de maatregelen stilletjes aan ook. Ik merk wel op dat we in vergelijking met andere landen zeer mondjes maat versoepelingen krijgen. Is dit volgens u de juiste aanpak?
    groeten,
    Bauwe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Thomas!

    Tof dat je de maatregelen van sommige landen vergelijkt met de onze. Van sommige landen wist ik totaal niet wat hun maatregelen waren. Ik heb enkele van jouw blogs eens gelezen en ik vind ze stuk voor stuk goed geschreven. Ze lezen vlot en zijn zeer aangenaam om te lezen! Ook zijn ze leerrijk. Doe zo voort!

    Groetjes,
    Sven

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oorlog

Sport in tijden van corona

Spaanse griep - corona