SARS en MERS



Het coronavirus loopt niet alleen rond op onze wereld. Er bestaan namelijk nog twee varianten op dit virus: het MERS-coronavirus en SARS. Laten we deze virussen even van dichtbij, maar natuurlijk ook niet van té dichtbij (wegens kans op besmetting) bekijken.

MERS

MERS staat voor 'Middle East Respiratory Syndrome'. Uit deze naam zijn dus al enkele zaken af te leiden. Het is een virus dat vooral voorkomt in het Midden-Oosten en dat onder andere problemen met de ademhaling veroorzaakt. Het werd ontdekt in 2012, maar sinds mei 2015 verspreidde de epidemie zich ook in Zuid-Korea. Het virus veroorzaakt dus vooral infecties aan de luchtwegen die zelfs dodelijk kunnen zijn. Net zoals bij het hedendaagse coronavirus zijn mensen die al onderliggende aandoeningen hebben, de grootste risicopatiënten. Waarschijnlijk zijn dromedarissen de dragers van dit virus. Zij kunnen het overdragen op mensen. 
De verspreiding van dit type virus verloopt niet zoals het nieuwe coronavirus. Er zijn dus vooral gevallen bekend in het Midden-Oosten, waar er af en toe een kleine uitbraak plaatsvindt. Sinds 2015 verspreidde het virus zich ook in Zuid-Korea. Dit kwam doordat een besmette reiziger terugkwam uit het Midden-Oosten en zo mensen heeft besmet. Hoe deze persoon de ziekte heeft opgelopen, is niet geweten. Reizen naar deze landen werden niet afgeraden, wel werden er enkele maatregelen aanbevolen voor deze mensen zoals het vermijden van contact met mensen die veel moeten hoesten of niezen en met dromedarissen en hun uitwerpselen.

foto van 3 kamelen


SARS

SARS staat voor 'Severe Acute Respiratory Syndrome'. Ook dit virus veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen met soms dodelijke gevolgen. De eerste gevallen verschenen in China, eind 2002. Van hieruit verspreidde de ziekte zich naar Hongkong, Vietnam, Canada en nog andere landen. Hier zijn het vooral oudere personen die het meest kwetsbaar zijn. Het virus kan op verschillende manieren doorgegeven worden: via de adem, maar ook via urine, ontlasting en huidcontact. Ook kun je SARS krijgen door het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van het nieuwe coronavirus: hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, droge hoest en kortademigheid.
Later werd ontdekt dat de civetkat een mogelijke veroorzaker/verspreider was van SARS. De civetkat werd gezien als een echte delicatesse in Zuid-China. Daarop werd beslist om het verhandelen en eten van deze dieren te verbieden. Ook nu wordt de civetkat gezien als mogelijke oorzaak van het nieuwe coronavirus. 

Afrikaanse Civet



Severe Acute Respiratory Syndrome. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 19 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Severe_Acute_Respiratory_Syndrome
Institute of Tropical Medicine Antwerp. (2015, juni 11). Update MERS-coronavirus. Retrieved from itg.be: https://www.itg.be/N/Artikel/update-mers-coronavirus#

Reacties

  1. Dag Thomas, mooie vergelijkingen tussen de verschillende virussen! Je hebt de verschillen duidelijk in beeld gebracht. Jouw blog leest vlot en is zeer leerrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Thomas, ik vind je info mbt de 2 varianten van het huidige Coronavirus boeiend om te lezen. Je lijst op een duidelijke manier de info op. Best akelig om te lezen dat dromedarissen die zo populair zijn bij woestijnreizigers voor besmetting zorgden. Ook best begrijpelijk dat Chinezen al jaren met een mondmasker andere werelddelen bewonderen. Denk jij er ook zo over?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Urbanisatie en hygiëne

Sport in tijden van corona