Anne Frank
Ondertussen leven we al meer dan een maand 'in ons kot'. Ondergedoken voor een onzichtbare vijand waarvan niemand wil dat het ons te pakken krijgt. Als dit toch gebeurt, zou het wel eens fataal kunnen aflopen. Dit geldt dan vooral voor de ouderen in onze samenleving. In deze blog wordt de huidige situatie vergeleken met een historisch personage dat we allemaal wel kennen: Anne Frank.
Link met huidige situatie?
Misschien vragen jullie zich wel af wat Anne Frank te maken heeft met de huidige coronacrisis. Wel, dit is simpel. Net zoals wij vandaag allemaal als het ware ondergedoken leven om te ontsnappen aan de vijand, zo deed Anne dit ook. Niet voor een virus, wel voor de Nazi's. Als we het simpel voorstellen, dan zouden we kunnen zeggen dat COVID-19 de Nazi's zijn en wij Anne Frank. Laat ons nu even bekijken hoe het zover kwam dat Anne ondergedoken haar leven moest doorbrengen.
Schets van de situatie
In het jaar 1929 wordt Anne Frank als Joods meisje in een Joodse familie geboren in Duitsland. Op dat moment was er een man op het toneel die later verantwoordelijk zou zijn voor de Tweede Wereldoorlog: Adolf Hitler. Het ging slecht in Duitsland en hij stak niet onder stoelen of banken dat hij vond dat de Joden verantwoordelijk waren voor deze situatie. De Jodenhaat wordt een nationaal probleem en onder andere hierdoor besluiten de ouders van Anne om te verhuizen naar Nederland.
Anne is tien jaar oud als de Duitsers Nederland binnenvallen. Amper vijf dagen later geeft het Nederlandse leger zich al over. Als de Duitsers het toen voor het zeggen kregen, wist men wat er zou gebeuren: er kwamen wetten die het leven van Joden heel wat moeilijker zouden maken. Ze mogen quasi nergens nog komen en alle Joodse kinderen moeten naar een aparte Joodse school.
Het Achterhuis
In 1942 krijgt Margot, de oudere zus van Anne, een brief waarin staat dat ze zich moet melden om te gaan werken in Nazi-Duitsland. Haar ouders vertrouwen dit niet, en dus besluiten ze om een schuilplaats in te richten waar ze zich zouden verstoppen voor de Nazi's. Dit is een eerste punt dat vergelijkbaar is met de huidige situatie: de lockdown vs het verschuilen voor de Nazi's.
Wanneer Anne 13 jaar wordt, krijgt ze een dagboek cadeau. Dit dagboek zou het later mogelijk maken om haar periode in het Achterhuis mee te volgen. Na meer dan twee jaar onderduiken en schrijven worden ze echter ontdekt. Ze worden getransporteerd naar Auschwitz-Birkenau, waar ze samen met haar moeder en zus naar een werkkamp voor vrouwen wordt gestuurd. Haar vader wordt geselecteerd om zware dwangarbeid te verrichten.
Vlektyfus
Na een paar maanden in Auschwitz-Birkenau worden Anne en haar zus gescheiden van hun moeder en naar het concentratiekamp Bergen-Belsen getransporteerd. Daar heersen heel wat besmettelijke ziektes, onder andere vlektyfus. Enkele maanden voor het einde van de oorlog overlijden zowel Anne als Margot aan de gevolgen van deze ziekte. Dit is een tweede punt dat vergeleken kan worden met de huidige situatie: het sterven aan een besmettelijke ziekte, namelijk corona vs vlektyfus. Ook hun moeder overleeft de oorlog niet. Alleen Otto, de vader, overleeft alles.
Otto vindt het dagboek van Anne waarin stond dat ze haar dagboek wilde uitgeven eenmaal alles achter de rug was. Otto besloot om haar droom waar te maken. Het boek werd in verschillende talen vertaald, er kwam een toneelstuk en zelfs een film. In 1960 wordt het Achterhuis tot op de dag van vandaag een ware attractie voor toeristen.
Om af te sluiten een quote die de positiviteit van Anne Frank toont en die ook wij vandaag moeten blijven behouden:
"I don't think of all the misery, but of the beauty that still remains"
stichting, a. f.
(2018). Wie is Anne Frank? Retrieved from annefrank.org:
https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/wie-is-anne-frank/
Dag Thomas! Een zeer interessante blog. Ik kende natuurlijk wel het verhaal van Anne Frank dat ze moest onderduiken, maar ik wist niet dat ze was gestorven aan een ziekte. Het is dus inderdaad echt vergelijkbaar met deze periode. Je blog is zeer duidelijk geschreven! Knap werk! Doe zo voort ;)
BeantwoordenVerwijderen