Urbanisatie en hygiëne
In deze coronatijden is het uitermate belangrijk om zoveel als mogelijk 'in ons kot' te blijven. Als we toch zouden samenkomen in grote groepen, is het risico op besmetting veel groter. Een soortgelijke situatie, weliswaar in een heel andere context, wordt in deze blog onder de loep genomen. 2 elementen kunnen hier echter met elkaar in vergelijking worden gebracht: grote groepen mensen samen zorgen voor veel hygiënische problemen.
Industriële samenleving
Misschien raden jullie al op welke periode er zal gefocust worden: deze waarin we overschakelden naar een industriële samenleving.
Deze periode wordt gekenmerkt door het ontstaan van fabrieken. Als men producten wilde maken, gebeurde dit niet meer met de hand, maar met machines die het werk van onze handen overnamen. Ook was het zo dat niet één iemand meer instond om het gehele product te vervaardigen. Het productieproces werd opgedeeld: elke fase werd door één bepaalde persoon vervuld. Als we dit heel simpel voorstellen met hoe bijvoorbeeld een speelgoedauto werd gemaakt: iemand maakte het geraamte van de auto, een andere persoon zorgde voor de wielen en nog een andere persoon gaf de wagen kleur.
Urbanisatie
Door heel dit proces waren er veel mensen nodig in de fabrieken om de producten te vervaardigen. Deze fabrieken waren gevestigd in de steden. Vóór deze periode leefden mensen vooral op het platteland. Het ontstaan van de fabrieken had dus als gevolg dat enorm veel mensen naar de steden trokken en er ook bleven wonen. Dit proces noemt men urbanisatie. Al snel barstten de steden uit hun voegen: er waren veel meer mensen dan de oppervlakte eigenlijk aankon. Op elk vrij stukje grond werden er huizen gebouwd, waarin men vaak met tientallen mensen moest samenwonen.
Hygiëne
Zoveel mensen op zo'n kleine stukken grond: dat moest wel gezondheidsproblemen opleveren. De toiletten werden vaak door veel mensen gebruikt, en in samenhang met het ontbreken van een rioleringssysteem maakte dit dat grote delen van de steden eigenlijk beerputten waren. Drinkwater kwam vaak uit een centrale pomp. Door de grote vervuiling van de ontlasting, was het niet ongebruikelijk dat dit water hiermee besmet raakte, met alle gevolgen van dien. Vele mensen werden ziek en stierven. Slechte voedingspatronen en zware werkomstandigheden zorgden er ook voor dat de levensverwachting in grote steden laag lag.
Vergelijking hedendaagse situatie
De situatie zoals die vandaag is, lijkt op het eerste zicht niet echt vergelijkbaar met de situatie zoals die was in de industriële samenleving. Toch kan je ze vergelijken. Mensen kwamen samen/leefden samen in grote groepen, wat in die tijd voor heel wat hygiënische problemen en ziektes, zoals cholera en tuberculose zorgde. Als mensen vandaag zouden samenkomen, dan zou dit het aantal besmettingen en doden door corona ook opnieuw de hoogte in kunnen duwen. Onze algemene hygiënische situatie mag dan nu wel veel beter zijn, we kampen de dag van vandaag met een nieuw virus waarvan we nog niet weten hoe we het moeten bestrijden.
Laat ons dus met z'n allen nog even de regels volgen en om het met de woorden van Maggie De Block te zeggen:
"Blijf in uw kot. Ik meen het hè!"
Couwenbergh, D.
(s.d.). Urbanisering in de Industriële Revolutie. Retrieved from
isgeschiedenis.nl:
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/urbanisering-in-de-industriele-revolutie
Rode, M. d. (2015,
juni 7). De Industriële Revolutie: werd het leven beter? Retrieved from
scientias.nl: https://www.scientias.nl/de-industriele-revolutie-werd-het-leven-beter/
Industriële revolutie. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 7 mei 2020, van http://nl.wikipedia.org/industriëlerevolutie
Dag Thomas! Dit is een vergelijking waar ik niet snel zou zijn opgekomen, maar de gelijkenissen zijn er duidelijk wel, top! Ook zeer mooi uitgewerkt en goed over nagedacht!
BeantwoordenVerwijderen